Het verhaal van B & B Swaluwskiek
Er stond een oud huisje op een dijkje. Het stond al jaren te koop. Een echte opknapper.
Voorheen woonde er een molenaar met zijn gezin. De kinderen gingen de deur uit en de molenaar overleed.
De molenaarsvrouw werd te oud en kon er niet meer blijven wonen.
Wat er over bleef was een gedateerd pand op een prachtige locatie.
Het was juist deze locatie die de aandacht trok van Antoon. Na jaren in een rijtjeshuis gewoond te hebben wilde hij graag in een omgeving wonen waar rust, ruimte en vrijheid de boventoon voerde. het oktober in 1999 .Antoon besloot dit huis te kopen en hij begon aan een jarenlange verbouwing. Met liefde en plezier werkte hij er dagelijks aan.
Inmiddels samen met Monique, genoten zij beiden van deze prachtige locatie.
Blikkend vanaf het terras zagen zij de talloze vogels die zich te goed deden aan alles wat op het land te vinden was.
Ieder seizoen weer andere.
Mijmerend in de stoel bedachten ze hoe ze verder zouden gaan. Hoe leuk zou het zijn om andere mensen ook te laten genieten van deze prachtige plek?
Het idee voor een B & B was geboren. Met dit idee borrelden er direct allerlei vragen op.
De ruimte, verbouwing, tijd etc. Het zou een flinke investering worden. Zouden ze het doen of niet? Hoe leuk zou het zijn om mensen te ontvangen, steeds weer nieuwe enthousiaste mensen. De knoop werd doorgehakt.
De klus ervaring van Antoon kwam goed van pas.
Als maatstaf namen zij hun eigen reiservaring. Ze bedachten bij alles wat zij zelf graag zouden willen als ze hier zouden komen logeren. Een goed bed, een heerlijke douche en voldoende privacy.
Vrienden die langs kwamen lieten zij kennis maken met de mooie omgeving. Ze namen ze mee de Biesbosch in en lieten ze kennis maken met de oude steden in de omgeving. Wat hen opviel, was dat ze steeds terug kregen, dat het zo heerlijk ontspannend was en dat ze zo genoten hadden van hun tijd.
Als natuurliefhebbers sloten zij zich aan bij de gastheren van het Nationaal Park De Biesbosch. Hier konden ze kennis op doen om hun gasten van het juiste advies te kunnen voorzien.
Ze deelden hun visie en plannen met de mensen om hen heen en kwamen zo dingen tegen waar zij zelf niet aan gedacht hadden. Ze kregen van alle kanten hulp aangeboden. De buurvrouw bouwde een website en een neef zorgde voor de vindbaarheid daarvan.
In de zomer van 2012 is B& B Swaluwskiek open gegaan. De 1e gasten (uit Italië) konden het openingsfeest meevieren. B & B Swaluwskiek bleek zo’n succes dat ze besloten om een 2e kamer te maken. Deze is precies 5 jaar later in gebruik genomen. Deze is later weer omgebouwd naar kleinkinderkamer en weer van de website afgehaald. nnE.e.a. om gezondheidsredenen.
Geboren uit een droom, gebouwd met liefde, toewijding en inzet is B & B Swaluwskiek een paradijsje geworden. Een fantastische plek, heerlijk om te vertoeven en bestemd om U te laten genieten van het goede Brabantse leven zodat u hierna met een heerlijk,ontspannen en tevreden gevoel weer verder kunt gaan…..
Nu ruim twaalf jaar later , met de nodige update's en ervaringen ,is het nogaltijd een goede keus.
Streek- en eigen producten
Wij maken zoveel mogelijk gebruik van biologische, streek- en eigen producten.
Klik op de foto's voor meer informatie.
Speltproductie proces
Kaasboerderij
Uit de biologische moestuin bij Swaluw's kiek
Kaasboerderij
De kaas die wij serveren komt van kaasboerderij 't Bosch.
Boerenkaas wil zeggen, dat de kaas;
- gemaakt is op de boerderij
- van de melk van eigen koeien van kaasboerderij ‘t Bosch
- van verse melk is en niet gepasteuriseerd
Deze kaas geniet bescherming vanuit de E.U. d.m.v. de aanduiding Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.
Gegarandeerd lekkere kaas van koeien, die een groot gedeelte van de dag buiten lopen. Er worden geen onnodige toevoegingen gebruikt. Hoewel… diverse kruiden worden toegevoegd om ook allerlei varianten aan te kunnen bieden.
B&B Swaluw's kiek
Naast onze B & B beschikken wij over een biologische moestuin. De jam die wij serveren komt uit onze eigen moestuin en is bereid van vruchten uit onze bio-moestuin.
Wij hebben kippen die bij ons lekker kunnen scharrelen en serveren eieren van onze eigen kippen, indien voorradig.
Speltproductie proces
In Drimmelen hebben 4 boeren de handen ineen geslagen en zijn in 2012 begonnen met de productie van spelt. Spelt is een graansoort die reeds 7000 v. chr. werd verbouwd in landen ten zuiden van de middellandse zee. Rond 5000 v. chr is de akkerbouw naar midden europa gebracht. In de middeleeuwen was spelt een zeer gewaardeerde graansoort. Na de middeleeuwen is spelt verdrongen door tarwe omdat die een hogere opbrengst heeft en niet gepeld hoeft te worden. Dit pellen gebeurt door 2 van zandsteen gemaakt molenstenen.
Met de komst van de biologische landbouw is er weer belangstelling gekomen voor spelt. Spelt heeft weinig bemesting nodig en heeft een goede resistentie tegen ziekte.
Spelt wordt gezaaid vanaf begin oktober tot eind oktober. In de 1e helft van juni komt de plant in de aar en begin augustus kan de spelt met de maaidorser geoogst worden.
Speltbrood
Spelt heeft een minder prikkelend effect op onze darmslijmvliezen omdat het meer slijmstoffen bevat die de darmslijmvliezen verzachten. Ook heeft spelt een minder groot effect op onze bloedsuikerspiegel dan tarwe en bloem. De energie wordt langzaam in de bloedbaan opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit is veel rustiger voor ons lichaam. Ons lichaam kan het gemakkelijker verwerken. Je merkt dit dat het hongergevoel langer weg blijft. Spelt is lichter verteerbaar dan tarwe. Het bevat 10-20% meer eiwit dan tarwe. Het bevat o.a. tryptofaan en phenylanaline, hieruit maken wij onze stemmingsbevorderende neurotransmitters serotonine en dopamine. Het bevat meer mineralen dan tarwe: silicium, ijzer, zink en mangaan.
Reeds in de middeleeuwen wisten de bendictijnse monniken dit al;
Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.
Molen Zeldenrust
Het spelt dat geoogst wordt op het Drimmelse land wordt gemalen op molen Zeldenrust. Deze molen maalt alleen speltmeel. De molen ligt in Hooge Zwaluwe op 500 meter van onze B & B.
Elke 2e zaterdag van de maand is er molencafé. De molenaars zijn elke 2e en 4e zaterdag van de maand in de molen aanwezig. Als de weersomstandigheden goed zijn dan draait de molen. De molen is dan ook voor publiek te bezichtigen.
Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen
Groen is niet alleen de kleur van onze omgeving. Groen staat voor ons ook voor goed zorgen voor ons milieu.
Wij zijn mensen die ontzettend genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft.
Wij hebben het geluk te mogen wonen in een natuurlijke omgeving nabij Het Nationaal park de Biesbosch.
Niet alleen als persoon maar ook als onderneming nemen wij graag onze verantwoordelijkheid voor het behoud van de natuur en een streven wij naar een gezond leefmilieu voor ons allen.
Energie
In 2014 hebben wij zonnepanelen aangeschaft en voorzien zo ons woonhuis en B & B van groene energie.
Ook hebben wij in 2014 onze lampen vervangen door energiezuinige led lampen.
Ons woonhuis is in 2015 verder geïsoleerd met spouwmuur isolatie.
De boodschappen voor onze B & B doen wij zoveel mogelijk op de elektrische fiets , of de Opel Rocks E.
Wij bieden onze gasten een oplaadpunt voor de elektrische fiets.
Door gebruik te maken van streekproducten is er minder vervoer nodig en hierdoor minder belasting voor het milieu.
Wij wassen zo veel mogelijk op lage temperaturen en zo veel mogelijk met een volle trommel.
De buitenlampen van onze B & B zijn voorzien van bewegingsmelders.
Er is een energie zuinige warmtepomp geplaatst welke zorgt voor snelle verwarming in de winter en verkoeling in de zomer.
Energie
Wij vragen aan onze klanten om bij het verlaten van de B & B de verwarming laag te zetten.
De Bed and Breakfast is goed geïsoleerd. Het souterrain is aan de buitenkant voorzien van een potdeksel laag.
Dit heeft een isolerende werking en heeft een streekgebonden uitstraling.
De ramen in de B & B zijn van dubbel glas.
In 2016 zijn wij ons woonhuis gaan verwarmen met warmtepompen. Hierdoor gebruiken wij geen gas.
Het overschot aan energie wat we zelf opwekken middels de zonnepanelen zetten we zo om in warmte.
Het woonhuis zijn we in 2017 gaan verwarmen middels een palletkachel. Een palletkachel heeft een rendement van > 90 %. Op deze manier dringen wij het gasverbruik verder terug.
Water
Onze toilet heeft ook een kleine waterknop.
Voor de beregening van onze tuin en moestuin maken wij gebruik van regenwater dat wij opvangen in vier x 1000 liter tanks in onze tuin.
Afval
Zelf zijn wij al jaren bezig met het scheiden van afval en in 2015 maken wij dit voor onze gasten ook mogelijk door de huidige afvalbak te vervangen voor kleine gescheiden afvalbakjes. Door zo veel mogelijk gebruik te maken van biologische groenten en fruit uit onze moestuin besparen wij ook nog eens verpakkingsmateriaal.
Facturen sturen wij bij voorkeur per mail. Alleen op verzoek van de klant kunnen wij een papieren bon uitprinten.
Bij het ontbijt maken wij zo min mogelijk gebruik van mono verpakkingen.
Voor het maken van het terras voor onze gasten, als ook voor het maken van onze biologische (moes) tuin, hebben wij zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van gerecyclede materialen.
Producten
Naast onze B & B beschikken wij over een biologische moestuin. De jam die wij serveren komt uit onze eigen moestuin en is bereid van vruchten uit onze bio-moestuin. Tevens serveren wij als het seizoen het toelaat frambozen, bramen, aardbeien, pruimen, bessen en tomaat uit eigen tuin.
Wij hebben kippen die bij ons lekker kunnen scharrelen en serveren eieren van onze eigen kippen, indien voorradig.
In 2015 zijn wij gestart met het aanbieden van diners. Voor een passend bedrag kunt u mee eten met de gastheer en gastvrouw.
Informeer naar de mogelijkheden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Koken is, naast activiteiten in de natuur een hobby van uw gastvrouw.
In de keuken maken we zoveel mogelijk gebruik van biologische producten. Wij koken voornamelijk met natuurlijke kruiden, streek- en seizoensproducten. Mijn motto in relatie tot voeding is: “De beste dokter staat in de keuken.” (Chinees gezegde).
In 2015 zijn wij overgegaan op biologisch afbreekbare was- en schoonmaakproducten.
Wij maken gebruik van micro-vezeldoekjes en hebben daardoor minder schoonmaakmiddel nodig.
Maatschappelijk verantwoord
In 2015 hebben wij een cursus gedaan voor Gastheer van de Biesbosch.
Hierdoor kunnen wij onze gasten nog beter voorzien van actuele informatie over het nationaal park de Biesbosch.
Vanaf 2015 zijn wij meer gebruik gaan maken van streekproducten
Educatie/ bezoekersaanbod
Vanaf 2015 breiden wij de aanwezige wandel- en fietsroutes steeds verder uit.
Wij bieden onze gasten divers foldermateriaal aan van activiteiten en musea in de buurt.
In een blog op de home-page bieden wij actuele informatie aan over evenementen en tripjes in de buurt.